Eerste serie nieuwe generatie VDL Citea’s: Hermes zet vergroening in Eindhoven door
Fotobijschrift (vlnr): Martijn Mentink (directeur Hermes) Christophe van der Maat (gedeputeerde provincie Noord-Brabant) en Willem van der Leegte (president-directeur VDL Groep).

Eerste serie nieuwe generatie VDL Citea’s: Hermes zet vergroening in Eindhoven door

7 april 2021

Met de bestelling van de eerste serie nieuwe generatie VDL Citea’s investeert openbaar vervoersbedrijf Hermes stevig in de kwaliteit van het openbaar vervoer en de verdere vergroening van de regio Eindhoven. In totaal 32 stadsbussen, volledig gebaseerd op VDL’s elektrische drijflijn en met trendsettende kenmerken, zijn vanaf januari 2022 in het Eindhovense stadbeeld te zien.

De bestelling is een belangrijke volgende stap in de aanbesteding die door de provincie Noord-Brabant was uitgeschreven, met als doel om in de periode 2016-2025 volledig over te schakelen naar openbaar vervoer dat geen schadelijke stoffen uitstoot. Het contract met Hermes, dat de ‘concessie Zuidoost-Brabant’ in 2016 gegund kreeg, is vandaag getekend. Het gaat om de nieuwe generatie VDL Citea’s met een lengte van 12,2 meter.

‘Exemplarisch voor visie’

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Hermes heeft vier jaar geleden de nek uitgestoken om in Eindhoven te starten met wat toen de grootste elektrische busvloot van Europa was. Een fantastische mijlpaal die voor wereldwijde belangstelling heeft gezorgd. Dat Hermes nu de volgende stap zet door 32 nieuwe generatie VDL Citea’s voor Eindhoven bij VDL te bestellen, is exemplarisch voor de visie op het elektrificeren van het openbaar vervoer in de regio. Wij zijn trots op deze jarenlange kracht door samenwerking in Eindhoven, de thuishaven van VDL.”

‘Unieke operatie’

“Samen met VDL runnen we een unieke operatie in Eindhoven”, zegt Martijn Mentink, directeur van Hermes. “De afgelopen jaren hebben vele andere Europese vervoerders en steden een bezoek gebracht aan Eindhoven om met eigen ogen te zien en te ervaren dat de toekomst op het gebied van e-mobiliteit in het openbaar vervoer hier is begonnen. Ik ben heel blij dat we met deze investering in een nieuwe zero emissie-stadsvloot verder kunnen bijdragen aan een sterker én schoner openbaar vervoer. De coronacrisis heeft een stevige impact op het OV, wij blijven geloven dat innovatie ook in deze moeilijke tijden loont. Samen met de provincie hebben we deze investering mogelijk gemaakt. De vele miljoenen elektrisch gereden kilometers met de betrouwbare VDL Citea’s heeft ons veel kennis en ervaring opgeleverd. Wij kijken dan ook met vertrouwen uit naar het moment dat de vloot nieuwe generatie VDL Citea’s in Eindhoven de weg op gaat.”

‘Bussen in Brabant gemaakt’

Brabants gedeputeerde Christophe van der Maat: “Ik ben blij met de rol die de provincie heeft kunnen spelen bij het slim financieren van deze nieuwe, schone bussen. Het openbaar vervoer staat onder druk door de gevolgen van corona, maar zo helpen we elkaar om de gezamenlijke duurzaamheidsambities overeind te houden. Hét mooiste is dat deze bussen in Brabant worden gemaakt. Deze forse investering is goed voor onze reizigers, Hermes, VDL en de provincie.”

De nieuwe generatie VDL Citea’s, met vier lengtevarianten, voldoet aan elke mogelijke vraag uit de markt: elk model biedt een oplossing zonder compromissen op het gebied van duurzaamheid, technologie, bereik, passagierscomfort- en capaciteit, ergonomie, flexibiliteit, veiligheid en Total Cost of Ownership. De nieuwe generatie Citea’s is speciaal voor Hermes voorzien van het zogeheten Brainport-pakket. Hiertoe behoren bijvoorbeeld veiligheidssystemen, zoals Foreward Collision Warning en Blind Spot Detection system. Maar ook het interieurdesign en de speciale verlichting in de bus maken de voertuigen uniek. Daarmee fungeren zij stuk voor stuk als het nieuwe vlaggenschip voor de busvloot van Hermes in Eindhoven. Uiteraard zijn de elektrische VDL Citea’s ook voorzien van maatregelen die de verspreidingen van virussen, zoals corona, moeten verminderen. Het gaat om filtersystemen, antibacteriële coatings en beschermende maatregelen voor de chauffeur.

Batterijpakket in de vloer

In de nieuwe generatie VDL Citea’s zijn de batterijpakketten standaard geïntegreerd in de vloer, waardoor er meer passagiersruimte is, tot maximaal 110 personen in een bus met een lengte van 12,2 meter. Voor de nieuwe generatie elektrische stadsbussen heeft VDL Bus & Coach een composieten zijwand ontwikkeld die bestaat uit één stuk. Deze zijwand veroorzaakt minder trillingen en reduceert de geluidsoverlast, wat bijdraagt aan comfort voor de reiziger.
De zijwand verbetert tevens de isolatie van de bus, waardoor verwarming en verkoeling minder noodzakelijk is. Bovendien is deze composieten zijwandconstructie in gewicht 15% lichter dan een traditionele zijwand.
Het ontwerpen van een optimale bestuurderscabine in de nieuwe generatie Citea’s heeft hoge prioriteit gekregen. Immers, deze ruimte is de hele dag zijn of haar werkplek. Daarom zijn er geen concessies gedaan aan ergonomie, bedieningsgemak, comfort en veiligheid. De verbeterde chauffeurscabine in de nieuwe generatie Citea’s is meerdere malen getoetst op de geldende normen van kenniscentra en brancheorganisaties.

100 miljoen elektrische kilometers

VDL Groep is uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in Europa op het gebied van e-mobiliteit. VDL is al ruim 25 jaar actief op het gebied van elektrisch vervoer. Sinds de introductie van de eerste VDL Citea SLF-120 Electric in Genève, tijdens de UITP Mobility & City Transport beurs in 2013, heeft VDL Bus & Coach zich sterk gericht op elektrische mobiliteit. Met inmiddels bijna 800 bussen in 10 landen en dagelijks meer dan 135.000 kilometers in vele Europese steden en regio’s is de magische grens van 100 miljoen elektrische kilometers inmiddels bereikt.

Terug naar overzicht